Vulva kanseri veya Vulval kanseri, bir kadının üreme sistemini koruyan dış genital organlar olan Vulva’yı etkileyen ve nispeten nadir görülen bir kanser türüdür.
Vulva kanseri yüksek olasılıklarda dış vajinal dudaklarda görülür. Tipik semptomlar bir yumru, kaşıntı ve kanamayı içerir.
Vulva kanseri, kadınlarda görülen tüm kanserler türleri arasında yaklaşık yüzde 0,62lık bir oranı oluşturmaktadır. Amerikan Kanser Derneği, 2017’de Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 6.020 vulva kanser teşhisi olacağını ve 1.150 kadının vulva kanserinden öleceğini tahmin etmektedir.
Vulva Kanseri Hakkında Kısa Gerçekler
Aşağıda vulva kanseri hakkında bazı önemli noktaları vurguladık. Daha ayrıntılı bilgiyi ana makalede bulabilirsiniz.
- Vulva kanseri, bir kadının dış genital organlarını, en yaygın olarak vajinanın dış dudaklarını etkiler.
- Semptomlar; bir yumru, kaşıntı bazen kanama şeklinde ve bazı tiplerde cilt renginin değişmesi şeklinde görülmektedir.
- Özellikle erken tanı, başarılı bir tedavi şansını önemli ölçüde artırır. Ancak tedavi olunmaması durumunda kanser vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
- Düzenli olarak testler katılmak ve vajinal dudaklardaki değişiklikleri kontrol ettirmek, erken aşamalarda vulva kanseri teşhisine yardımcı olabilir.
- Aynı zamanda, sigara içmekten ve korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak riski azaltabilir.
Vulva Kanseri Türleri
Vulva kanseri belirtileri öncelikle kaşıntı ve ağrı şeklinde kendini göstermektedir.
Vulva; labia majora, mons pubis, labia minora, klitoris, vajinanın giriş bölümü, giriş bölümü ampulü, daha büyük ve daha az vestibüler bezler ve vajinal delik kısmını içerir
Vulva kanseri en yaygın hali ile vajinanın dış dudaklarını etkiler.
Vulvadan kaynaklanan kansere birincil vulva kanseri denir. Vücudun başka bir bölümünde başlar ve sonra vulvaya yayılırsa, buna ikincil vulva kanseri denir.
Farklı Türlerde de Vulva Kanserleri Mevcuttur
Skuamöz hücreli karsinom cildin düz, dış katmanlarını etkiler. Tıpta skuamöz kelimesi, balık pullarına benzeyen düz hücrelere karşılık gelir. Tüm vulva kanserlerin yaklaşık yüzde 90’ı yassı epitel hücreli karsinomlardır. Belirgin semptomların gelişmesi birkaç yıl alır.
Vulva melanomu, tüm vulva kanserlerinin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturur. Melanom karanlık bir renk değişikliği yaması olarak kendini gösterir. Bu tip kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılma riski yüksektir, bu da metastaz olarak bilinir. Genç kadınları etkileyebilir.
Adenokarsinom, glandüler dokudan kaynaklanır ve bu durumda hücreler vulvadaki bezleri sıralar. Vulva kanserlerinin çok küçük bir kısmını oluşturur.
Sarkom, bağ dokusundan kaynaklanır. Bu tip kanserlerin çoğu habistir. Nadirdir.
Verrüköz karsinom, skuamöz hücre kanserinin bir alt türüdür ve yavaş büyüyen bir siğil olarak ortaya çıkma eğilimindedir.
Teşhis erken aşamalarda gerçekleştirilir ve kanser yayılmadan önce belirlenirse, hasta hızlı ve uygun tedavi görecek ve fiziksel hasar ve görünüm normal olacaktır.
Vulva Kanseri Belirtileri Ve Bulguları
İlk işaret genellikle muhtemelen kaşıntı, tahriş veya kanama ile bir yumru veya ülserasyondur.
Bazen, bir kadın utanç nedeniyle bir kerede tıbbi yardım istemeyebilir, ancak erken tanı fiziksel görünümü iyileştirir.
Vulva Kanseri En Tipik Semptomları Aşağıdaki Şekildedir:
• Ağrılı Cinsel İlişki
• Kanama
• Ağrı Ve Yanma
• Melanom Vakalarında Koyu Renk Değişikliği
• Ağrılı İdrara Çıkma
• Kalıcı Kaşıntı
• Kılsızlık Ve Hassasiyet
• Siğil Benzeri Büyüme
• Kalınlaşmış Cilt
• Ülser
Farklı vulva kanseri türleri farklı semptomlara sahip olabilir ve bazı durumlarda belirgin bir semptom olmayabilir. Meydana gelen herhangi bir değişiklik bir doktora kontrol edilmelidir.
Kanser Nedenleri
Kanser, hücre büyümesi kontrolden çıktığında meydana gelen bir durumdur.
Çoğu kanser türleri, doku kitleleri veya tümörler oluşturmak için kontrolsüz bir şekilde bölündüğünde vücuda zarar verir. Tümörler büyüyebilir ve vücut işlevini etkileyebilir. İyi huylu bir tümör tek bir yerde kalır ve yayılmaz, ancak kötü huylu bir tümör yayılır ve daha fazla hasara neden olur.
Malignite iki durum meydana geldiğinde ortaya çıkar:
- Kanserli bir hücre, kan veya lenf sistemlerini kullanarak vücutta hareket etmeyi başararak, istila denilen bir süreçle sağlıklı dokuyu tahrip eder.
- Hücre, anjiyogenez adı verilen bir süreçte bölünerek büyür ve yeni kan damarlarını besler.
Tedavi olmadan kanser büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Buna metastaz denir. Lenfatik sisteme girerse, hayati organlar da dâhil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine ulaşabilir.
Vulva Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Uzmanlar, hücrelerin neden çok hızlı büyümeye başladığını tam olarak bilmemektedir ancak bazı risk faktörleri hastalığın gelişme şansını artırır.
Yaş: Tüm vakaların yarısından fazlası 70 yaşın üstündeki kadınlardadır ve beşte 1’inden azı 50 yaşından önce görülür.
HPV Virüsü: HPV ile enfekte olan kadınların vulva kanser gelişme riski daha yüksektir.
Vulva intraepitelyal neoplazi (VIN): Bu, vulva epitelyumdaki bazı hücrelerin bir dizi düşük dereceli karsinom içerdiği prekanseröz bir durum için genel bir terimdir. VIN’li kadınların vulva kanseri gelişme riski önemli ölçüde yüksektir.
LSA Durumu: Bu durum, cildin kalın ve kaşıntılı olmasına neden olur ve vulva kanserine olan duyarlılığı hafifçe artırabilir.
Melanom: Vücudun diğer bölgelerindeki kişisel veya aile melanom aktarımı vulva kanseri riskini artırır.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE): Herpes simpleks virüsü tip 2’ye karşı daha yüksek antikor seviyesine sahip kadınların vulva kanseri riski daha yüksektir.
Sigara içmek: çalışmalar gösteriyorki düzenli olarak sigara içen kadınların vulva kanseri riskinin üç ila altı kat arttığını göstermektedir. Normal sigara içende HPV enfeksiyonu varsa, risk daha yüksektir.
Böbrek nakli: böbrek nakli vulva kanseri oluşma şansını arttırdığı görünmektedir. Bunun nedeni immünosüpresan ilaçların kullanılması olabilir. Bu ilaçlar, vücudun organı reddetmesini önlemek için bir nakilden sonra hastanın hayatının geri kalanında kullanılır.
HIV virüsü : HIV veya AIDS’li insanlar HPV enfeksiyonuna daha duyarlıdır.
Diğer risk faktörleri arasında SLE veya lupus olarak da bilinen sistemik lupus eritematozus, sedef hastalığı veya rahim kanseri için radyoterapi uygulamaları yer alır.
Vulva Kanseri Tanı Ve Evreler
Doktor vulvayı kontrol etmeyi içeren jinekolojik bir değerlendirme yapar.
Bir ülserasyon, yumru veya şüpheli görünen bir kitle varsa, biyopsi gerektiği ortaya çıkar.
Muayene, klitoris ve üretra çevresindeki alanlar dahil olmak üzere perineal bölgeyi içermelidir. Doktor ayrıca Bartholin bezlerinine müdahale etmelidir. Anestezi kullanılabilir.
Biyopsi sonuçlarına bağlı olarak, başka testler yapılabilir:
- Sistoskopi: Bu incelemde mesane, kanserin bu bölgeye yayılıp yayılmadığını belirlemek için incelenir.
- Proktoskopi: Bu incelemede rektum, kanserin rektal duvara yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için incelenir.
- Görüntüleme taramaları: bunlar doktorun kanserin yayılıp yayılmadığını ve eğer öyleyse nereye gideceğini belirlemesine yardımcı olabilir. Bir MRI veya CT taraması kullanılabilir. X-ışınları, kanserin akciğerlere ulaşıp ulaşmadığını belirlemek için kullanılabilir.
Bir biyopsi vulva kanserinin varlığını doğrularsa, doktor görüntüleme taramalarının yardımıyla bir sonraki aşamaya geçer.
Vulva Kanseri Aşamaları
Kanseri aşamalandırmanın farklı yolları vardır.
Dört aşamalı sistem aşağıdaki gibidir:
- Aşama 0 veya karsinom: Kanser sadece cildin yüzeyinde bulunur.
- Aşama 1: Kanser vulva veya perine ile sınırlıdır ve 2 santimetreye kadar boyuttadır.
- Aşama 2: Aşama 1 ile aynıdır, ancak tümör en az 2 santimetredir.
- Aşama 3: Kanser, anüs veya vajina gibi yakındaki dokuya ve lenf düğümlerine ulaşmış olabilir.
- Evre 4: Kanser kasıkların her iki tarafındaki lenf düğümlerine ulaşmış ve idrarın vücuttan çıktığı geçiş olan bağırsak, mesane veya üretraya ulaşmış olabilir.
Kanserin yayılmasını önlemek için erken tanı ile birlikte tedaviye başlanması çok önemlidir.
Tedavi
Vulva kanseri için normal olarak kullanılan tedavi türleri cerrahi, kemoterapi, radyasyon terapisi ve biyolojik tedavidir.
Vulva kanserini tedavi etmenin ana yolu cerrahidir. Tedavi, cinsel işlevi olduğu gibi bırakarak kanseri gidermeyi amaçlamaktadır.
Teşhis kanserin erken evrelerinde ortaya çıkarsa, sınırlı cerrahi gereklidir.
Daha sonraki aşamalarda ve eğer kanser üretra, vajina veya rektum gibi yakın organlara yayılmışsa, ameliyat daha kapsamlı olacaktır.
Ameliyat Türleri Şunları İçerir:
- Lazer ameliyatı: Bu lezyonları çıkarmak için bıçak olarak lazer ışını kullanır.
- Eksizyon: Cerrah, etrafındaki tüm kanseri ve bazı sağlıklı dokuları çıkarmaya çalışır.
- Deri vulvektomisi: Cerrah, kanserin bulunduğu cildin üst tabakasını çıkarır. Vücudun başka bir kısmından bir deri grefti alınır ve kaybedilen derinin yerini almak için kullanılabilir.
- Radikal vulvektomi: Cerrah, klitoris, vajinal dudaklar, vajinaya açıklık ve genellikle yakındaki lenf düğümleri de dâhil olmak üzere tüm vulvayı çıkarır
- Radyasyon tedavisi: ameliyattan önce derin lezyonları veya tümörleri küçültebilir, bu nedenle çıkarılması daha kolay olacaktır. Ayrıca lenf düğümlerini tedavi edebilir. Semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılabilir. Nasıl kullanıldığı kanserin hangi aşamaya ulaştığına bağlıdır.
- Kemoterapi,genellikle palyatif bakımın bir parçası olarak radyoterapi ile kullanılır. Deride krem veya losyon olarak kullanılabilir, ancak yöntem kanserin yayılıp yayılmadığına ve ne kadar yayıldığına bağlı olacaktır.Ne kadar dokunun çıkarıldığına bağlı olarak rekonstrüktif cerrahi mümkün olabilir. Plastik cerrahi, rekonstrüksiyon cilt flepleri içerebilir ve bazen bir deri grefti mümkündür.
- Biyolojik terapi bir çeşit immünoterapidir. Vücudun kendini kansere karşı savunmasına yardımcı olmak için sentetik veya doğal maddeler kullanır. Imiquimod bir örnektir. Vulva kanserini tedavi etmek için krem kullanılabilir.
Vulva kanserlerinin yüzde 24 kadarı tekrardan nüksetme eğilimindedir. Rutin kontroller önemlidir.
Vulva Kanseri Önleme Yöntemleri
Vulva kanseri gelişme riskini azaltabilecek önlemler aşağıdaki gibidir;
- Güvenli Seks Yapmak
- Planlanan Rutin Testleri Yaptırmak
- Hpv Aşısı Olmak
- Sigara İçmemek
Vulva kanseri için standart bir tarama yoktur, ancak kadınlar doktorlarının önerdiği şekilde kontroller yapmalı ve vücutlarındaki değişikliklerin farkında olmalıdır. Erken tanı en önemli adımdır
Vulva Kanseri Genel Bakış
Henüz Lokal aşamadayken vulva kanseri teşhisi konulursa, hala sınırlı bir alanda olduğundan tanıdan sonra en az 5 yıl boyunca tedavi şansı ile yaşama şansı yüzde 86’dır.
Yakındaki lenf düğümlerine veya dokularına yayılmışsa, hastanın en az 5 yıl boyunca yüzde 54 yaşam şansı vardır. Kanser daha uzak organlara ulaştığında teşhis yapılırsa, en az 5 yıl daha hayatta kalma şansı yüzde 16’dır.
Düzenli PAP testlerine katılmak ve genital bölgede olağandışı değişikliklere dikkat etmek önemlidir, çünkü erken teşhis kanser tedavi şansını çok büyük ölçüde artırır.
Bir yanıt yazın