Smear Testi Rehberi

Smear testi, rahim ağzını kaplayan hücrelerdeki değişiklikleri kontrol eden ve rahim ağzı ( serviks ) kanseri için bir tarama yapmaya yarayan testtir. Rahim ağzı bölgenizde prekanseröz veya kanserli hücrelerin varlığını test etmeye yarar.

Uygulama sırasında, rahim ağzından hücreler hafifçe kazınır ve anormal büyüme açısından incelenir. İşlem doktorunuz tarafından yapılır. Çok hafif derecede rahatsız edici olabilir, ancak ağrısız ve kısa süreli bir işlemdir.

Smear Testine kimin ihtiyacı olduğu, uygulama sırasında neler bekleyebileceğiniz, ne sıklıkla Smear Testi testi yaptırmanız gerektiği ve daha fazlası hakkındaki bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Smear Testi Kimlere Yapılır?

Kadınların 21 yaşında başlayarak her üç yılda bir düzenli olarak Smear Testi yaptırması önerilmektedir. Bazı kadınlar kanser veya enfeksiyon riski altında olabilir. Aşağıdaki durumlarda daha sık test yaptırmak gerekebilir:

  • HIV pozitifseniz
  • Kemoterapiden veya organ naklinden dolayı zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa
  • 30 yaşın üzerindeyseniz ve daha önceki test sonuçlarınızın, bir insan papilloma virüsü (HPV) taraması ile birleştirilip birleştirilmediğini öğrenmek için doktorunuz her beş yılda bir test yapılmasını isteyecektir.
  • HPV, siğillere neden olan ve Rahim ağzı kanseri olasılığını artıran bir virüstür. HPV tipleri 16 ve 18, Rahim ağzı kanserinin başlıca nedenleridir. HPV’niz varsa, rahim ağzı kanseri gelişme riskiniz yüksek olabilir ve Smear testi yapılması uygudur.

65 yaşın üzerindeki normal Smear Testi sonuçları olan kadınlar gelecekte test yapmayı durdurabilir.

Cinsel aktivite durumunuza bakılmaksızın, yaşınıza göre düzenli Smear Testiları almalısınız. Çünkü HPV virüsü yıllarca hareketsiz kalabilir ve sonra aniden aktif hale gelebilir.

Ne Sıklıkla Bir Smear Testi’ne İhtiyacınız Vardır?

Ne zaman bir Smear Testi yapma ihtiyacınız olduğu, yaşınız ve riskiniz de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından belirlenir.

Yaşa Göre Test Yapma sıklığı:

  • 21 yaşından Küçük, Teste gerek yok
  • 21-29 yaş aralığı, 3 Yılda bir
  • 30-65 Yaş Aralığı, 3 Yılda bir veya 5 yılda bir HPV testi ile birlikte
  • 65 yaş ve üstü artık Smear Testi testlerine ihtiyacınız olmayabilir; ihtiyaçlarınızı belirlemek için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bu öneriler sadece Rahim ağzı olan kadınlar için geçerlidir. Rahim ağzı çıkarılması ile histerektomi geçiren ve Rahim ağzı kanseri öyküsü olmayan kadınların taramaya ihtiyacı yoktur.

Öneriler değişir ve bağışıklık sistemi zayıf olan veya prekanseröz veya kanserli lezyon öyküsü olan kadınlar için bireyselleştirilmelidir.

Smear Testine Karar Verme

Bir Smear testi yaptırıp yaptırmamanız tercihinize bağlıdır. Aşağıda, bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacak bazı artılar ve eksiler bulunmaktadır. Hala emin değilseniz, doktorunuz doğru yönlendirmeleri yapacaktır.

  • Artıları

Rahim Ağzı kanseri, Dünya çapında, kadınlarda dördüncü en yaygın kanserdir. Test Rahim ağzınızın hücrelerinde gelecekte Rahim ağzı kanserine yol açabilecek değişiklikleri tespit etmeye yarar.

Smear Testi aynı zamanda , HPV’nizin olup olmadığını öğrenmenin en iyi yoludur. HPV virüsüne sahip olmak, Rahim ağzı kanseri geliştirme için en büyük risktir.

  • Eksileri

Test, rahim boynunuzun sağlığını kontrol etmenin en iyi yolu olmasına rağmen, mükemmel değildir. Tüm tarama testleri gibi, zamanın% 100’ü çalışmaz. Bazı anormal hücreler gözden kaçabilir. Eğer öyleyse, sonuç aslında hücrelerinizin normal olduğunu söyleyebilir, aslında kansere dönüşebilecek anormal hücreler olduğunda çok nadir de olsa negatif sonuç çıkabilir. Bu nedenle düzenli tarama testlerine gitmek çok önemlidir, böylece herhangi bir anormal hücre bir dahaki sefere alınabilir.

Çok nadiren tarama, aslında sorun olmadığında anormal hücreleriniz olduğunu gösterebilir. Buna yanlış pozitif sonuç denir. Bu durumlarda, gerçekten ihtiyaç duymadığınız ve size endişe verebileceğiniz başka testler yapmanız istenebilir.

Smear Testi İçin Nasıl Hazırlanılır

Regl döneminde değilseniz tarama testi randevunuzu almanız en iyisidir. Regl döneminizdeyseniz ve kanamanız varsa hemşirenizin alacağı örnek muhtemelen net olmayacaktır ve testi tekrar yaptırmanız gerekebilir. Tarama için en iyi zaman, bir regl dönemi ile bir sonraki arasındadır.

Testinizden iki gün önce herhangi bir spermisit (spermisit ile kaplı prezervatifler dahil), jöle veya vajinal kremleri yağlamamalısınız. Bunun nedeni, bu ürünlerdeki kimyasalların testi etkileyebilmesidir.

  • Yıllık jinekolojik muayeneniz ile bir Smear Testi’ı planlayabilir veya jinekoloğunuzdan ayrı bir randevu talep edebilirsiniz. Smear Testi’ları çoğu sigorta planı kapsamındadır, ancak sizden ortak ödeme yapmanız gerekebilir.
  • Rahatlayın. Derin nefesler alın ve sakin kalmaya çalışın.
  • Smear Testi gününüzde adet görecekseniz, doktorunuz testi yeniden planlamak isteyebilir, çünkü sonuçlar daha az doğru olabilir.
  • Testinizden bir gün önce cinsel ilişkiden, duştan veya spermisidal ürünler kullanmaktan kaçının, çünkü bunlar sonuçlarınızı etkileyebilir.
  • Çoğu durumda, hamileliğin ilk 24 haftasında Smear Testi güvenlidir. Bundan sonra, test daha acı verici olabilir. Sonuçlarınızın doğruluğunu artırmak için doğum yaptıktan sonra 12 haftaya kadar beklemelisiniz.
  • Vücudunuz rahatlamışsa Smear Testi’ları daha düzgün gittiğinden, prosedür sırasında sakin kalmanız ve derin nefes almanız önemlidir.

Smear Testi ve Gebelik

Hamileyseniz ve daha önce normal tarama testleri yaptıysanız, muhtemelen rutin taramayı bebeğinizin doğumundan üç ay sonrasına erteleyebilirsiniz. Ancak doktorunuza veya ebenize danışınız.

Pozitif bir test sonucunuz var ve sonra hamile kalırsanız, daha fazla test yaptırmanız istenebilir. Doktorunuz hamileliğinize üç ila altı ay boyunca kolposkopi önerebilir. Ancak bazen bunu doğum yaptıktan sonraya kadar geciktirebilirsiniz – hemşirenize veya ebenize sizin için en iyi olanı sormanızda fayda vardır.

Smear Testi Sırasında Ne Olur?

Uygulama  genellikle yaklaşık 10 dakika sürer, ancak gerçek test sadece bir veya iki dakika sürer. Genellikle bir kadın hemşire veya doktor testinizi yapar. Test çok hızlıdır acısızdır.

Uygulama sırasında, bacaklarınız yayılmış ve ayaklarınız üzengi denilen desteklerde dinlenerek bir muayene masasında sırt üstü uzanacaksınız. Doktorunuz yavaş yavaş spekulum adı verilen bir cihazı vajinanıza sokacaktır. Bu cihaz vajinal duvarları açık tutar ve Rahim ağzına erişim sağlar. Daha sonra Rahim ağzınızdan bir hücre örneği almak için küçük bir fırça kullanırlar. Bu örneği test edilecek bir laboratuvara gönderecekler.

Doktorunuz Rahim ağzınızdan küçük bir hücre örneği almaktadır. Doktorunuzun bu örneği almasının birkaç yolu vardır:

  • Bazıları spatula adı verilen bir araç kullanır.
  • Bazılarında spatula ve fırça kullanılır.
  • Diğerleri ise bir kombinasyon spatula ve fırça olan sitobrush adı verilen bir cihaz kullanır.

Bazı insanlar testi rahatsız buluyor, ancak genellikle zarar vermiyor. Zarar görürse, sizi daha rahat edebilmeleri için hemşirenize bildirin. Rahatlamaya çalışın – ne kadar rahat olursanız, o kadar az rahatsızlık hissedersiniz. Bazı derin nefesler almanıza yardımcı olabilir.

Smear testinizden hemen sonra normal şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz.

Smear Test Sonuçlarınızı Alma

Hemşireniz sonuçlarınızı ne zaman bekleyebileceğinizi size bildirecektir. Sonuçlarınız iki hafta içinde hazır olmalıdır, ancak bazen daha uzun sürebilir.

Her sekiz smear testinden yaklaşık yedisi normal yani negatif sonuçlanır. Daha sonra yaşınıza bağlı olarak üç veya beş yıl içinde rutin tarama için tekrar davet edileceksiniz.

Bazen sonuç ‘yetersiz’ olabilir çünkü numunede yeterli hücre yoktur veya hücreler net bir şekilde görülemeyebilir. Bu, örneğin bir enfeksiyon nedeniyle de olabilir. Bu durumda, üç ay sonra başka bir test yapmanız istenir veya tekrarlanmadan önce biraz tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Smear Testi’ın Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Smear Testi’in iki olası sonucu vardır: normal veya anormal.

Normal Smear Testi (Negatif)

Sonuçlarınız normalse, bu anormal hücre tanımlanmadığı anlamına gelir. Normal sonuçlar bazen negatif olarak da adlandırılır. Sonuçlarınız normalse, muhtemelen üç yıl daha Smear Testi kullanmaya ihtiyacınız olmayacak.

Anormal Smear Testi (Pozitif)

Test sonuçları anormalse, bu sizin kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Sadece rahim ağzınızda anormal hücreler olduğu anlamına gelir, bazıları prekanser olabilir. Birkaç düzey anormal hücre vardır:

  • Atipi
  • Hafif
  • Orta
  • Şiddetli Displazi
  • Yerinde Karsinom

Daha hafif anormal hücreler, ciddi anormalliklerden daha yaygındır.

Test sonuçlarının gösterdiklerine bağlı olarak, doktorunuz şunları önerebilir:

  • Smear Testi’larınızın sıklığını arttırmak
  • Kolposkopi adı verilen bir prosedürle servikal dokuya yakından bakmak
  • Kolposkopi muayenesi sırasında doktorunuz vajinal ve servikal dokuları daha net görmek için ışık ve büyütme kullanır. Bazı durumlarda, biyopsi adı verilen bir prosedürde servikal dokunun bir örneğini de alabilirler.

Sonuçlar Ne Kadar Doğrudur?

Smear testleri çok doğrudur. Düzenli taramalar rahim ağzı kanseri oranlarını ve mortaliteyi en az yüzde 80 oranında azaltır. Rahatsız olabilir, ancak kısa rahatsızlık sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir.

HPV İçin Smear Testi Testi Yapılır Mı?

Smear Testi testinin temel amacı, Rahim ağzında kansere neden olabilecek hücresel değişiklikleri tanımlamaktır.

Rahim ağzı kanseri hücrelerini Smear Testi ile erken tespit ederek tedavi yayılmadan ve daha büyük bir endişe haline gelmeden başlayabilir. Smear Testi örneğinden HPV’yi test etmek de mümkündür.

HPV, Virüs bulaşma riskinizi azaltmak için, prezervatif veya başka bir bariyer yöntemiyle cinsel birleşme yapmakta fayda vardır. Cinsel olarak aktif olan tüm kadınlar HPV’ye yakalanma riski altındadır ve en az üç yılda bir Smear Testi almalıdır.

Test, cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonları (CYBE) tespit etmez. Bazen diğer kanserleri gösteren hücre büyümesini tespit edebilir, ancak bu amaçla güvenilmemelidir.

Anormal Bir Sonuç Alma (Pozitif Sonuç)

Sonucunuz Pozitif çıkarsa, bu kanser olduğunuz anlamına gelmez. Aşağıdaki üç şeyden biri anlamına gelir:

  • HPV’niz var ama rahim ağzı hücreleriniz normal görünüyor
  • HPV’niz var ve ayrıca rahim ağzı hücrelerinizde sınırda veya hafif değişiklikler var
  • HPV ve rahim ağzı hücrelerinizde orta veya ciddi değişiklikler var

Rahim ağzındaki hücrelerdeki değişikliklere diskaryoz denir. Bu değişiklikler kendi başlarına kaybolabilir, ancak tedavi edilmezlerse kansere dönüşebilirler. Bundan sonra ne olacağı, hücrelerinizin ne kadar anormal olduğuna bağlıdır.

  • HPV’ye sahip ancak anormal hücre yok

Tarama testinizde HPV var ancak normal servikal hücreler varsa, bir yıl sonra başka bir test yapmanız istenir. Bu, enfeksiyonun gidip gitmediğini görmek içindir. Çoğu insanda HPV, bağışıklık sistemlerinin yardımıyla temizlenir. Enfeksiyon gitmediyse, anormal servikal hücreler geliştirme riski artar. Bu nedenle, testi tekrarlamak için bir yıl sonra tekrar aranacaksınız.

  • HPV ve sınırda veya hafif değişikliklere sahip olmak

Test sonucunuz “sınırda” veya “hafif” değişikliklere sahip hücreleriniz olduğunu söylüyorsa daha fazla teste ihtiyacınız olabilir. Bu hafif değişiklikler nadiren kansere dönüşse ve kendi başlarına normale dönebilse de, kontrol edilmeleri gerekir. Rahim ağzına daha yakından bakmak için kolposkopi adı verilen başka bir test sunulacak. Bu genellikle altı hafta içinde olur.

  • HPV ve orta veya ciddi değişikliklere sahip olmak

Test sonucunuz ‘ılımlı’ veya ‘şiddetli’ değişikliklere sahip hücreleriniz olduğunu söylüyorsa, kansere sahip olmanız pek olası değildir. Ancak bu değişikliklere sahip hücrelerin kendi başlarına normale dönme olasılıkları daha düşüktür, bu nedenle tedaviye ihtiyacınız olabilir. Rahim ağzını incelemek ve tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını görmek için size bir kolposkopi teklif edilecektir.

Anormal Rahim Ağzı Hücrelerin Tedavisi

Anormal hücreleri yok eden veya Rahim ağzındaki hücrelerin bulunduğu bölgeyi kaldıran farklı tedaviler vardır.

Tarama testinizde orta veya şiddetli değişiklikler olan hücreler gösteriliyorsa, bir kolposkopi yapmanız istenir. Kolposkopiniz Rahim ağzında ki anormal görünen bir alan gösteriyorsa, doktor biyopsi alacaktır. Bu, incelenecek bir laboratuvara gönderilen anormal dokunun küçük bir örneğidir.

Sonuca bağlı olarak, anormal hücreleri çıkarmak veya yok etmek için tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bunu yapmanın genel yolu, döngü eksizyonu veya döngü diyatermi olarak da bilinen dönüşüm bölgesinin (LLETZ) büyük bir döngü eksizyonudur. Doktorunuz anormal hücreleri çıkarmak için elektrik akımı olan bir tel döngü kullanır.

Bu tedaviyi genellikle lokal anestezi altında yaparsınız, böylece uyanık olursunuz. Genel anestezi de bir seçenek olabilir. Anormal hücreleri yok edebilecek diğer tedaviler arasında lazer tedavisi, kriyoterapi (dondurma) ve soğuk pıhtılaşma yer alır. Bunlar hakkında daha fazla bilgi için hemşirenizden veya doktorunuzdan bilgi isteyin.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir