HPV (İnsan Papillomavirüs Enfeksiyonu) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Enfeksiyonu Nedir?

İnsan papilloma virüsü (HPV), insanlar arasında cilt-cilt teması yoluyla geçen viral bir enfeksiyondur. 100’den fazla HPV çeşidi vardır, bunlardan 40’tan fazla çeşidi cinsel temas yolu geçer ve cinsel organlarınızı, ağzınızı veya boğazınızı etkileyebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) raporuna göre, HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur.

Cinsel olarak aktif olan çoğu insanın partnerleri az olsa bile, bir noktada çeşitliliği elde etmesi yaygın bir durum olabilmektedir.

Bazı genital HPV enfeksiyonu vakaları sağlık sorunlarına neden olmayabilir. Bununla birlikte, bazı HPV tipleri, genital siğillerin ve hatta serviks, anüs ve boğaz kanserlerinin gelişmesine yol açabilir.

HPV Nedenleri

HPV enfeksiyonuna neden olan virüs ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Çoğu insan vajinal, anal ve oral seks de dahil olmak üzere doğrudan cinsel temas yoluyla genital HPV enfeksiyonu geçirebilir.

HPV ciltten cilde bir enfeksiyon olduğu için bulaşmanın gerçekleşmesi için cinsel ilişkiye gerek yoktur.

Birçok kişinin HPV’si vardır ve bunu bilmeme durumu olabilir, yani partnerinizde herhangi bir belirti olmasa bile hala HPV’li olabilir Bu durum herhangidir temas hali olması durumunda bulaşma devam edebilir. Birden fazla HPV türüne sahip olmak da mümkündür.

Nadir durumlarda, HPV’li bir anne virüsü doğum sırasında bebeğine bulaştırabilir. Bu olduğunda, çocuk boğazında veya hava yollarında HPV ile ilgili siğiller oluşabilir ve tekrarlayan solunum papillomatozu adı verilen bir durum geliştirebilir.

HPV Belirtileri

Genellikle, HPV enfeksiyonu gözle görülür semptomlara veya sağlık sorunlarına neden olmaz.

Aslında, CDC’ye göre HPV enfeksiyonlarının yüzde 90’ı (10 kişiden 9’u) iki yıl içinde kendiliğinden kayboluyor. Bununla birlikte, virüs bu süre zarfında hala kişinin vücudunda olduğundan, bu kişi bilmeden HPV bulaştırabilir.

Virüs kendi kendine geçmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlar genital siğiller ve boğazdaki siğillerdir (tekrarlayan solunum papillomatozu olarak da bilinir).

HPV ayrıca serviks kanserine ve bunların yanında cinsel organ, baş, boyun ve boğazdaki diğer kanserlere neden olabilir.

Siğillere neden olan HPV tipleri kansere neden olanlardan farklıdır. Bu nedenle, HPV’nin neden olduğu genital siğillere sahip olmak, kanser olacağınız anlamına gelmez.

HPV’nin neden olduğu kanserler türleri;  kanser daha sonraki büyüme aşamalarına gelene kadar sıklıkla semptom göstermez. Düzenli taramalar HPV ile ilişkili sağlık sorunlarının daha erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Bu, görünümü iyileştirebilir ve hayatta kalma şansını artırabilir.

Erkeklerde HPV

HPV enfeksiyonu olan birçok erkeğin semptomları yoktur, ancak bazılarında genital siğiller gelişebilir. Penis, skrotum veya anüsünüzde olağandışı bir çarpma veya lezyon fark ederseniz doktorunuza danışmanız önemlidir.

Bazı HPV durumları erkeklerde penil, anal ve boğaz kanserine neden olabilir. Özellikle Anal seks yapan erkekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan erkekler başta olmak üzere bazı erkekler HPV ile ilişkili kanser geliştirme riski daha yüksek olabilecek durumlara sahip olabilirler.

Genital siğillere neden olan HPV türleri, kansere neden olanlarla aynı değildir. Erkeklerde HPV enfeksiyonu hakkında daha fazla bilgi edinilmesi koşuluyla hangi tür bir rahatsızlığa sahip olunduğu daha net anlaşılabilir.

Kadınlarda HPV

Kadınların% 80’inin yaşamları boyunca en az bir tip HPV virüsü ile temas yapacağı tahmin edilmektedir. Erkeklerde olduğu gibi, HPV alan birçok kadının herhangi bir semptomu yoktur ve enfeksiyon herhangi bir sağlık sorununa neden olmadan ortadan kalkar.

Bazı kadınlar vajinanın içinde, anüsün içinde veya çevresinde ve serviks veya vulvada görülebilen genital siğillere sahip olduklarını fark edebilirler.

Genital bölgede veya çevresinde açıklanamayan herhangi bir çarpma veya büyüme fark ederseniz hemen doktorunuzdan başvurunuz ve doğru tıbbi teşhiş ve müdahalelerle sorunun ne olduğunu uzmalarından öğrenin.

Bazı HPV türleri servikal, vajina, anüs veya boğaz kanserlerine neden olabilir. Düzenli tarama, kadınlarda serviks kanseri ile ilişkili değişikliklerin tespit edilmesine yardımcı olabilir. Ek olarak, servikal hücreler üzerindeki DNA testleri, genital kanserlerle ilişkili HPV türlerini tespit edebilir.

HPV Testleri

HPV testi erkeklerde ve kadınlarda farklıdır.

  • Kadın

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü’nün (USPSTF) güncellenen kılavuzları, cinsel aktivitenin başlangıcına bakılmaksızın, kadınların 21 yaşında ilk Pap testini yaptırmasını ve ilgili sonuçlara istinaden varsa bir takip gerekliliğinin uzmanlar tarafından belirlenmesini/ gerekli ise tedbir alınmasını önermektedir.

Düzenli Pap testleri kadınlarda anormal hücrelerin tanımlanmasına yardımcı olur. Bunlar rahim ağzı kanseri veya HPV ile ilgili diğer sorunlara işaret edebilir.

21 ila 29 yaşlarındaki kadınlar her üç yılda bir sadece Pap testi yaptırmalıdır. 30 ila 65 yaşları arasında kadınlar aşağıdakilerden birini yapmalıdır:

  • Her üç yılda bir Pap testi yaptırın.
  • Her beş yılda bir HPV testi yaptırın; yüksek riskli HPV (hrhpv) türlerini tarar
  • Her iki testi de beş yılda bir alınmalı; buna ortak test denir
  • USPSTF’ye göre, ortak testler tek başına testlere göre tercih edilir.

30 yaşından küçükseniz ve Pap sonuçlarınız anormalse doktorunuz veya jinekologunuz da HPV testi isteyebilir.

Kansere yol açabilecek en az 14 tür HPV  vardır. Bu türlerden birine sahipseniz, doktorunuz servikal değişiklikler için sizi izlemek isteyebilir.

Daha sık Pap testi yaptırmanız gerekebilir. Doktorunuz ayrıca kolposkopi gibi bir takip prosedürü de isteyebilir.

Kansere yol açan servikal değişikliklerin gelişmesi genellikle yıllar alır ve HPV enfeksiyonları genellikle kansere neden olmadan kendiliğinden geçer. Anormal veya prekanseröz hücreler için tedavi görmek yerine dikkatli bir bekleme sürecini takip etmek isteyebilirsiniz.

  • Erkek

HPV DNA testinin sadece kadınlarda HPV teşhisi için kullanılabildiğine dikkat etmek önemlidir. Şu anda erkeklerde HPV teşhisi için FDA onaylı bir test yoktur.

CDC’ye göre, erkeklerde anal, boğaz veya penil kanser için rutin tarama önerilmemektedir.

Bazı doktorlar, anal kanser geliştirme riski yüksek olan erkekler için anal Pap testi yapabilir. Buna anal seks yapan erkekler ve HIV’li erkekler de dahildir.

HPV Tedavileri

Çoğu HPV vakası kendi kendine gider, bu nedenle enfeksiyonun kendisi için herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bunun yerine, doktorunuz muhtemelen HPV enfeksiyonunun devam edip etmediğini ve daha fazla takip gerektiren hücre değişikliklerinin gelişip gelişmediğini görmek için bir yıl içinde tekrar test için gelmenizi isteyecektir.

Genital siğiller reçeteli ilaçlar, elektrik akımı ile yanma veya sıvı azot ile dondurma ile tedavi edilebilir. Ancak, fiziksel siğillerden kurtulmak virüsün kendisini tedavi etmez ve siğiller geri dönebilir.

Prekanseröz hücreler, doktorunuzun muayenehanesinde gerçekleştirilen kısa bir prosedürel müdahale ile çıkarılabilir. HPV’den gelişen kanserler, kemoterapi, radyasyon tedavisi veya cerrahi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Bazen birden fazla yöntem kullanılabilir.

Halen HPV enfeksiyonu için tıbbi olarak desteklenen herhangi bir doğal tedavi mevcut değildir.

HPV ve serviks kanseri için rutin tarama, HPV enfeksiyonundan kaynaklanabilecek sağlık sorunlarının tanımlanması, izlenmesi ve tedavisi için önemlidir.

HPV Nasıl Bulaşır?

Cinsel cilt ile cilt teması olan herkes HPV enfeksiyonu riski altındadır. Birini HPV enfeksiyonu kapmasın için risk oluşturan diğer faktörler şunlardır:

  • Artan cinsel partner sayısı
  • Korunmasız vajinal, oral veya anal seks
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi
  • Hpv olan bir cinsel partnere sahip olmak

Yüksek riskli bir HPV türü ile cinsel temas eder veya ilişikiye girerseniz aşağıdaki bazı faktörler enfeksiyonun devam etmesini ve kansere dönüşmesini daha olası hale getirebilir.

 Bu faktörler;

  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi
  • Gonore, klamidya ve herpes simpleks gibi diğer cybe’lere sahip olmak
  • Kronik iltihap
  • Çok çocuk sahibi olmak (serviks kanseri)
  • Uzun bir süre oral kontraseptif kullanma (serviks kanseri)
  • Tütün ürünleri (ağız veya boğaz kanseri) kullanma
  • Anal seks yapmak (anal kanser)
  • Hpv önleme

HPV’yi önlemenin en kolay yolu prezervatif kullanmak ve güvenli seks yapmaktır.

Ek olarak, Gardasil 9 aşısı, HPV’nin neden olduğu genital siğillerin ve kanserlerin önlenmesi için kullanılabilir. Aşı, kanser veya genital siğillerle ilişkili olduğu bilinen dokuz HPV tipine karşı koruma sağlayabilir.

CDC, 11 veya 12 yaşlarındaki erkek ve kız çocukları için HPV aşısını önerir. En az altı ay arayla iki doz aşı yapılır. 15 ila 26 yaş arasındaki kadınlar ve erkekler de üç dozluk bir programda aşılanabilirler.

Ayrıca, daha önce HPV için aşı olmamış 27 ila 45 yaşları arasındaki insanlar artık Gardasil 9 ile aşı olabilirler ve bu yolla önlem alabilirler.

HPV ile ilişkili sağlık sorunlarını önlemek için düzenli sağlık kontrolleri, taramalar ve Pap testleri aldığınızdan emin olun. HPV aşısının artıları ve eksileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.

HPV Ve Hamilelik

HPV ‘ye yakalanmış olmak hamile kalma şansınızı azaltmaz. Hamileyseniz ve HPV’niz varsa, tedaviyi doğumdan sonraya kadar ertelemek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı durumlarda, HPV enfeksiyonu komplikasyonlara neden olabilir.

Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler genital siğillerin büyümesine neden olabilir ve bazı durumlarda bu siğiller kanayabilir. Bazı durumlarda genital siğiller yaygınsa, vajinal doğumu zorlaştırabilir.

Genital siğiller doğum kanalını bloke ettiğinde, bir C kesiti gerekebilir.

Nadir durumlarda, HPV’li bir kadın hasatlığı bebeğine geçirebilir. Bu olduğunda, tekrarlayan solunum papillomatozu adı verilen nadir fakat ciddi bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumda, çocuklar hava yollarında HPV ile ilgili büyüme gelişir. Hamilelik sırasında servikal değişiklikler devam edebilir, bu nedenle hamileyken serviks kanseri ve HPV için rutin taramaya devam etmeyi planlamalısınız. HPV ve hamilelik hakkında daha fazla bilgi edinmeniz bu süreçte önemlidir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir