Kürtaj, kadınlarda istenmeyen gebeliklerin veya bazı durumlarda kadın hastalıklarından kaynaklanan olumsuz durum ve oluşumların operasyon ile rahim içerisinden temizlenmesi için yapılan operasyondur. Tıbbi terimler ile bu operasyona küretaj veya dilatasyon da denir.
Kürtaj istenmeyen veya tıbbi olarak sonlandırılması gerekli gebelikler için yapılmaktadır, ancak kürtaj olan kadınların kürtajdan sonra uterusta kalan kısımları varsa, yani gebeliğe bağlı kısımlar tamamen çıkarılamıyorsa, bunları tamamen temizlemek için de kullanılır. Bu operasyonun da tıbbi adı “Retansiyone Küretaj” dır.
Ülkemizde Kürtaj İçin Yasal Prosedür Nedir?
Kürtaj cerrahisinin hamileliği sonlandırması için yasal sınır ülkemiz için tam olarak 10 haftadır. Yasal olarak adlandırılan bu süre, kadının son adet tarihinden 10 hafta sonra hesaplanır. Gebelik süresi 10 haftadan fazlaysa kürtaj süreci, ebeveynlerin rızasına bakılmaksızın kamu kurumlarında yasal olarak gerçekleştirilemez.
Resmi kurumlarda, hamilelik haftasına bakılmaksızın kürtaj sonlandırılabilir, ancak hamilelik hamile anne için hayatı tehdit etmeye devam ederse. Bu karar için doktorların imzalı ve onaylı bir sağlık kurulu raporu resmi bir hastaneden kaldırılmalıdır.
Aynı zamanda, annenin rahmindeki bebeğin bebeğin ve annenin hayatını büyük ölçüde etkileyecek olumsuz bir sorunu varsa ve bu sorun ultrason veya tarama testleri ile tespit edilirse, bu sefer bebeğin yaşamına öncelik verilir ve kürtaj tekrar yapılır.
Kim Kürtaj Yapabilir?
18 yaşın üzerindeki ve evli kadınlar eşlerinin imza ve karşılıklı onayı ile kürtaj yapabilirler. 18 yaşın üzerindeki ve bekar olan kadınlar sadece kendi karaları ile kürtaj yapabilirler. 18 yaşın altındaki kadınlar, evli veya bekar olsalar bile ancak ebeveynlerinin onayı ile kürtaj operasyonu yaptırabilirler. 15 yaşın altındaki çocukların ebeveynlerinin izni olsa bile kürtaj yapılamaz. Her şeyden önce, durum yargı makamlarına bildirilmelidir.
Kürtaj Operasyonda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj bilinmesi gerekir ki öncelikle cerrahi bir işlemdir. Bu cerrahi konu jinekoloji uzmanları ve doktorlar tarafından uygulandığında yaşamlar risk altında değildir.
Kürtaj ameliyatından önce, bebeğin rahimdeki büyüklüğü ve yeri ultrason ile belirlenmeli ve hastanın tıbbi öyküsü dinlenmelidir. Ayrıntılı açıklamalar yapılarak hastanın psikolojik rahatlaması da sağlanmalıdır. Bu süre içerisinde kürtaj operasyonundan önce geçirilen herhangi bir ek ameliyat veya geçirilen bir hastalık olup olmadığı sorgulanmalıdır.
Kürtaj operasyonu genel anestezi altında yapılacaksa, hastanın söz konusu operasyondan en az 4-5 saat önceden aç olması gerekir. Bunun amacı midenin boş olmasını sağlamak ve genel anestezi ile ilişkili olası rahatsızlıkları önlemektir. Anestezi uygulaması bu operasyonun önemli adımlarındandır.
Lokal anestezi altında kürtaj yapılacaksa, hasta açlık gerekli değildir. Lokal anestezi ile yapılacak operasyonda ilaç iğneleri hastanın servikal bölgesine uygulanır ve bu bölgenin uyuşuk kalması sağlanır.
Kürtaj Fiyatları İzmir
Kürtaj Fiyatları İzmir şehrimizde, operasyon olmak istediğiniz hastane, hastanın durumu, doktor öngörüsü gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kürtaj fiyatı toplamda; doğum uzmanı, hastane ve anestezi kalemlerinin toplamıyla elde edilir.
Temelde ise fiyat muayene sonrasında yapılan tetkikler sonunda netleşmektedir. Bu fiyat hesaplanırken başvuru yapılan hastane ve uzman önemlidir. Bu vesile ile aynı operasyon için bile farklı farklı hastanelerde 2 katına varan farklar çıkabilmektedir. Hastanın durumuna ve koşullara göre bazı zamanlarda özel sağlık sigortası bu operasyonu karşılamaktadır. Bazı durumlarda hastane il bu durum görüşülebilmektedir.
Kürtaj olmadan önce düşünülmesi gereken birçok unsur söz konusudur. Eğer bir kadın kürtaj olmanın kendisi için en doğru seçim olduğuna karar verdiyse, o zaman kendisini rahat hissedeceği ve güvenebileceği bir Kadın doğum uzmanına müracaat etmeli ve bu işlemi hastane ortamında yaptırmalıdır.
Kürtaj Ne Tür Risklere Neden Olur?
Operasyon işinde uzman ve deneyimli doktorlar tarafından gerçekleştirilse ve sırasında tıbbi olarak kabul gören uygun gebelik haftaları içerisinde tamamlanırsa düşük kürtaj riski yoktur.
Bununla birlikte, kürtaj cerrahi bir operasyon olduğundan, bazı olası riskler vardır. Her şeyden önce, kürtaj cerrahi bir işlemdir ve sadece ameliyathane ortamında, gerekli ekipmanlarla, tüm steril koşullar yerine getirerek yapılmalıdır.
Kürtaj sırasında rahimde kalan kısımların tamamen boşaltılmaması hasta için büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Genellikle, bu operasyon tıbbi olarak kadınlarda 7 ila 10 arasında adet gecikmesi yaşanması durumunda yapılması önerilir. İşlemden önce, ultrason yardımıyla rahimde hamilelik görülebilir uygunlukta olmalıdır . Bu kontroller gebeliğin ektopik gebelik (dış gebelik) olup olmadığı belirlenecektir.
Kürtaj sırasında ortaya çıkan kanama durumu genellikle rahim kasının iyi kasılamaması nedeniyle meydana gelebilmektedir.. Özellikle ileri aylık gebeliklerde ortaya çıkan bu durum, damardan verilen bazı ilaçlar ve uterusa masajlarla normale dönebilir. Bu tarz bir kanama rahim kasının tekrar kasılmasıyla sona erecektir.
Kürtaj İşlemi Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Kürtaj işlemi mevcut şartlar altında genel anesteziyle yapılmışsa operasyondan sonra ilk gün için biraz halsizlik, hafif kasık ağrısı ve çok hafif kanama olması beklenebilir. Bu tarz şikayetler genellikle birkaç saat içinde azalarak hasta rahatlayacaktır.
Kürtaj operasyonu sonrası özellikle doktorunuzu önerdiği ve reçete olarak yazdığı ağrı kesici, antibiyotik ve gerekli ilaçlar düzenli olarak ve aksatmadan kullanılmalıdır. Bilinmelidir ki vajina ve rahim bölgesinin bu dönemde hassasiyeti ve uygunsuzluğu nedeni ile 2 hafta kadar cinsel ilişki yapılmamalıdır.
Kürtajın olası nedenleri;
Hamilelik daha önce planlanmamış bir durumdaysa,
Hamilelik annenin hayatını tehlikeye atma riski varsa,
Bir adli olay (tecavüz) sonucunda hamilelik meydana gelirse,
Rahimdeki bebeğin genetik bir bozukluğu varsa.
Kürtaj Koşulları Nelerdir?
Kürtaj operasyonundan önce dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Eğer bir anne belli nedenlerden ötürü kürtaj yaptırmaya karar verdiyse, güven duyabileceği bir doğum uzmanına danışmalı ve operasyon kesinlikle bir hastane ortamında tamamlanmalıdır.
Hamilelik yasal sınır olan 10 Haftayı geçmemiş ise kürtaj,
Evli kadınlarda, eşinin rızası,
Reşit olmayan genç annelerin ebeveynlerinin veya resmi velilerinin rızası,
Evli olmayan reşit yaştaki kadınlarda ise kendi rızaları gereklidir.
♦ Bu koşullar yerine getirilirse, ülkemiz yasalarına göre, gebeliğin sonlandırılması kadınlarımız için tanınmış bir haktır. Gerçekleştirilen operasyonlar, hastanın gizliliğinin korunması çerçevesinde her durumda saklı tutulur.
Hamileliğin 10 haftayı aşmış olması durumunda yasalarımız gereği isteğe bağlı kürtaj yapılmamaktadır. Bununla birlikte, bebek ölmüşse veya ciddi bir yaralanması varsa, hastanede bir doktor kurulu tarafından verilen rapora göre bu kürtaj olabilme süresinin uzatılması mümkündür.
Kürtaj Sonrası İlk Adet Ne Zaman Görülür?
Kürtaj işleminden yaklaşık bir ay sonra hasta yeniden normal şekilde adet görmeye başlayabilecektir. İlk adette rastlanabilecek bir kaç günlük gecikme ise bu durumda normal olarak değerlendirilir.
Kürtaj Güvenli Bir Operasyon Mudur?
Hijyenik hastane koşullarında işinde uzman bir kadın doğum doktoru ile birlikte kürtaj, bugünkü bilgi ve beceriyle güvenilir bir operasyondur. Bununla birlikte, steril olmayan ortamlarda vasıfsız kişiler tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda olası riskler vardır. Bu yasadışı prosedür hem riskli (enfeksiyon riski, ameliyat sonrası takip yok) hem de çok maliyetli olabilir. Kürtaj operasyonu rutin olmasına rağmen, bazı komplikasyonlar nadiren görülür. Bu nedenle aşırı kanama, uterus ve tüplerin iltihaplanması veya uterus ve servikste belli uygunsuz durum ve zedelenmeler görülebilir.
Bir yanıt yazın