Gebelik Diyabeti, vücut insülin üretimini veya insülin tepkisini durdurduğunda hamilelik sırasında ortaya çıkan geçici bir diyabet şeklidir.
Vücut insüline uygun şekilde cevap veremezse, kan dolaşımında yüksek seviyelerde şeker birikir ve diyabet semptomlarına neden olur.
Gebelik diyabeti potansiyel olarak hem hamile kadın hem de fetüs için bazı sağlık risklerine neden olabilir. Bu sağlık riskleri şunları içerir:
- Bebeğin daha yüksek doğum ağırlığı
- Erken doğum
- Doğumda bebekte düşük kan şekeri seviyeleri
- Hamile kadının kan basıncında bir artış
- Hamilelik sırasında preeklampsi gelişen kadının daha yüksek riski
Gebelik diyabeti genellikle hamileliği takiben geçer. Doktorunuz doğumdan kısa bir süre sonra veya doğum sonrası 6 hafta içinde annenin kan şekeri seviyelerini kontrol edecektir.
Gebelik diyabeti ve diyabet belirtileri için doktorların nasıl teşhis ve tedavi yöntemleri izlediği hakkında bu makalede daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Gebelik Diyabetinin Nedenleri
İnsülin, vücudun yağ ve karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen ve vücudun şekeri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan pankreasta üretilen bir hormondur. Gebelik diyabeti, plasentadan gelen hormonların insülini bloke ettiği ve vücudun gebeliğin artan kan şekerini etkili bir şekilde düzenlemesini önlediği zamandır. Bu, vücudunuzdaki sinirlere, kan damarlarına ve organlara zarar verebilecek hiperglisemiye (veya kandaki yüksek şeker seviyelerine) neden olur.
Belirti ve Bulgular
Aşırı susuzluk, Gebelik diyabetinin olası bir belirtisidir.
Gebelik diyabet, belirgin bir belirti veya semptom göstermeyebilir, çünkü değişikliklerin çoğu hamilelik sırasında meydana gelen vücut tepki ve değişikliklere benzer olabilir.
Bununla birlikte, olası belirti ve semptomlar şunları içerir:
- Yorgunluk
- Bulanık görme
- Aşırı susuzluk
- Mide bulantısı
- Sık mesane, vajinal veya cilt enfeksiyonları
- Sık idrara çıkma
- İdrarda şeker
Hamilelik sırasında yeni veya olağandışı semptomlar yaşayan herhangi bir kadın doktoruyla konuşmalıdır. Doktor, gebelik diyabeti veya başka bir durum geliştirip geliştirmediğini belirleyebilir.
Teşhis
Doktor rutin sağlık kontrolü sırasında gebelik diyabeti tanısı koyabilir. Tipik olarak, hamile bir kadına nasıl hissettiğini sorar ve idrar örneği ister.
İdrarda önemli miktarda şeker varsa, gebelik diyabeti taraması yapabilirler.
Çoğu gebe kadın gebeliğe 24 ila 28 hafta arasında gebelik diyabeti için bir tarama testi alacaktır. Gebelik diyabeti geliştirme riski daha yüksek olan kadınların daha sık test yaptırması gerekebilir.
İki tür tarama vardır:
- İlk Glikoz Yükleme Testi
İlk glikoz yükleme testi, glikoz içeren şurup benzeri bir madde içmeyi içerir. Bir saat sonra, doktor bireyin kan şekeri seviyelerini test edecektir. Normalden daha yüksek sonuçlara sahip olan herkes, gebelik diyabeti olup olmadığını belirlemek için takip testine ihtiyaç duyacaktır.
- Takip Glikoz Tolerans Testi
Bu test için, bir kişi bir gecede oruç tutacaktır. Ertesi gün, glikoz karışımı içerler. Bir doktor kan şekerini glikoz içtikten sonraki 3 saat içinde üç kez kontrol edecektir.
Üç ölçümden ikisi tekrar yüksekse, doktor genellikle gebelik diyabeti tanısı koyacaktır.
Yaygınlık
Tip 2 diyabet (Erişkin Diyabeti) hastası olan yakın bir akrabaya sahip olmak, annenin gebelik diyabeti riskini artırabilir.
Çeşitli risk faktörleri, bir kadının gebelik diyabeti geliştirme olasılığını artırır, örneğin:
- Önceki gebelikte gebelik diyabeti geçirmiş olmak
- Aşırı kilolu veya obeziteye sahip olmak
- Tip 2 diyabetli yakın bir aile üyesine sahip olmak
- Prediyabetli (gizli şeker hastası) olmak
- Gebe kalmak
- Çoğul gebelik
Tedavi
Doktorunuz tedaviye öncelikle kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye odaklanarak başlayacaktır. Gebelik diyabet olan bir kadına evde kan şekeri seviyelerini nasıl izleyeceği açıklanacaktır. Kontrolleri sırasında da ölçümler yapılarak gerekli takip yapılacaktır.
Düzenli kan şekeri testleri, kan şekeri seviyelerini kontrol etme çabalarının başarılı olmasına yardımcı olabilir.
Doktor ayrıca gelişmekte olan bebeğin sağlığını ultrason kullanarak izleyecektir. Genellikle, kadın ve bebek için daha fazla komplikasyonun önlenmesine yardımcı olmak için 40 haftadan önce doğumun bile başlatılmasını önerebilir.
Doktorlar genellikle diyet değişiklikleri yapmayı ve kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olmak için düzenli egzersiz yapmayı önerir.
Egzersiz, vücudun insülin duyarlılığını düzenlemesine yardımcı olabilirken, dengeli bir diyet kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeleri ve düşüşleri önlemeye yardımcı olabilir.
Genellikle gebelik diyabeti diyet planının bir parçası olan gıda türleri şunlardır:
- Yağsız proteinler
- Sağlıklı yağlar
- Kepekli tahıllar
- Az yağlı süt ürünleri
- Nişastasız sebzeler
Bir kadın, gebelik diyabeti başarılı bir şekilde yönetmek için egzersiz ve diyet değişikliklerinin yetersiz olduğunu tespit ederse, doktor kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olmak için insülin gibi ilaçları reçete edebilir.
Önleme
Gebelik diyabeti her zaman önlenemez. Bununla birlikte, hamile bir kadının bu durumu geliştirme riskini azaltmak için izlemesinde fayda olacak bazı adımlar şunlardır:
- Egzersiz Yapmak
Bebeğinizin motivasyonu ile gebelik dönemi bir fitness rutinine başlamak için mükemmel bir zamandır. Uygulamanızın rehberliğinde çalışmak – öğle ve akşam yemeğinden sonra 15 dakikalık bir yürüyüş bile vücudunuzun normalde üretmesi gereken insülin olmadan bile glikoz yakmasını sağlar. Bu vesile ile Kan şekerinizi kontrol altında tutmanın harika bir yoludur. Ayrıca, düzenli olarak egzersiz yapmaya başladıktan sonra kendinizi dinç ve zinde hissedeceksiniz buda sizi mutlu edecektir.
- Sağlıklı Diyetle Beslenmek
Diyetinizde değişiklik yapmak artık hamilelik sırasında sizi ve bebeğinizi korumakla kalmaz, aynı zamanda yaşam için daha iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmenize yardımcı olur. Çeşitli meyve ve sebzelerle dolu dengeli bir diyet tüketin; özellikle yağsız, sağlıklı protein ve karmaşık karbonhidratlar. Özellikle doymuş ve trans yağları (tereyağı, palmiye ve hindistancevizi yağları, peynir ve işlenmiş etler gibi yiyecekler) sınırlamayı hedefleyin ve şekerli, işlenmiş gıdalardan kaçınmaya çalışın. Yüksek lifli, az yağlı seçenekleri (kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, baklagiller ve balık) düşünün ve porsiyonlarınızı izleyin. Her bir gıda grubundan ne kadar yemek yemelisiniz ve neyin bir bölümünü oluşturduğu hakkında daha fazla bilgi edinmenizde fayda vardır. İlk başta biraz çalışma gerektirse de, hızlı bir şekilde rutin hale gelebilir ve sonrasında ne yiyeceğiniz veya yemeyeceğiniz konusunda uzman olacaksınız.
- Yemek Ölçeğine Dikkat Etmek
Uygulamanızın yardımıyla, normal bir kilo ve BMI sağlamaya çalışın. Bu, hamilelik sırasında doğru miktarda kilo almayı ve sonradan fazla kilo vermeyi amaçlamaktadır.
Araştırmalar, BMI’si 25 veya üzeri olan kadınların gebelik diyabet riskini azaltmak için diyet değişiklikleri yapabileceğini göstermektedir.
Uzun Dönem Etkileri
Düzenli egzersiz hamilelikten sonra sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında gebelik diyabeti gelişen kadınların yaşamda daha sonra Tip 2 (Erişkin Diyabeti) diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Bebek ayrıca daha büyük yaşta fazla kilolu olma veya tip 2 diyabet geliştirme riski taşır.
Gebelik diyabeti geçiren kadınlar hamileliklerini takiben sağlıklı kilo almaya çalışmalıdır. Dengeli bir diyet uygulamak, düzenli egzersiz yapmak ve bir diyetisyenle konuşmak en önemli adımlardır.
Ayrıca, bir doktordan tip 2 diyabet riski altında olmadıklarından emin olmak için kan şekeri seviyelerini düzenli olarak kontrol etmelerini istemelidirler. Bazen doktorlar doğumdan 70 ila 180 gün sonra takip amaçlı oral glikoz tolerans testi yaparlar. Anneden 75 gram (g) glikoz içeren bir glikoz çözeltisi içmesini isteyecek ve daha sonra 2 saat sonra kan şekeri seviyelerini test edecektir.
Özet
Semptomların çoğu normal gebelik semptomlarına benzediğinden, gebelik diyabetinin insanlar tarafından tanılanması zor olabilir.
Bir doktor genellikle hamile bir kadının kan şekeri seviyelerini test eder ve sonuçları kullanarak gebelik diyabetini teşhis edebilir.
Sağlıklı bir kiloyu korumak, dengeli bir diyet yemek ve düzenli egzersiz yapmak, kadınların gebelik diyabeti riskinden kaçınmasına veya zaten varsa komplikasyon riskini azaltmasına yardımcı olacaktır.
Bir yanıt yazın