Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, embriyonun rahim dışında yanlış yerde büyüdüğü zamandır. Bir embriyo, bir yumurta ve sperm birleştiğinde ortaya çıkan döllenmiş bir yumurtadır.

Bir yumurta döllendikten sonra, genellikle bir fallop tüpünden aşağı iner ve uterusunuzun astarına (rahim de denir) bağlanır. Fallop tüpleri, yumurtalıklarınız (yumurtalarınızın bulunduğu yer) ile uterus arasındaki tüplerdir. Rahim, içinizde bebeğinizin büyüdüğü yerdir.

Çoğu Dış gebelikte, döllenmiş yumurta uterusa ulaşmadan önce bir fallop tüpüne bağlanır. Daha az sıklıkla, bir yumurtalığa, servikse veya karnınıza (karnınıza) bağlanır. Serviks, vajinanın üstünde oturan uterusa açılan açıklıktır. Bu alanlarda bir bebeğin büyümesi için yeterli alan veya doğru doku yoktur.

Tedavi edilmezse, Dış hamilelik, ağır kanamaya veya patlamaya bağlı olduğu yere neden olabilir. Bu, hamile kadında ciddi kanamaya ve hatta ölüme neden olabilir. Dış gebelik her zaman hamilelik kaybıyla sonuçlanır.

Bununla birlikte, yumurtalık, serviks ve karın boşluğu gibi başka yerlerde de ortaya çıkabilirler. Dış Gebelik, tüm gebeliklerin yaklaşık% 1 -% 2’sinde görülür. Molar hamilelik, Dış hamilelikten farklıdır, çünkü genellikle, hamilelik belirtilerine neden olabilecek üzüm benzeri bir kitle içinde uterusta büyüyen eksik genetik bilgiye sahip bir yumurtadan türetilen bir doku kütlesi olur.

Dış gebeliğin temel sağlık riski, iç kanamaya neden olan rüptürdür. Geçmiş dönemlerde Dış Gebeliklerden ölüm oranı 50’yi aşmış durumdayken, 19. yüzyılın sonunda, mortalite cerrahi müdahale nedeniyle bu oran %5 düşmüştür. İstatistikler, erken teşhisdeki mevcut ilerlemelerle ölüm oranının 10.000’de beşten daha azına düştüğünü göstermektedir. Dış Gebeliklerin sağkalım oranı, Dış Gebeliklerin insidansı da artmasına rağmen iyileşmektedir. Kötü bir sonucun ana nedeni erken tıbbi yardım alınmamasıdır. Dış Gebelik, gebeliğin ilk üç ayında gebelikle ilişkili ölümlerin önde gelen nedeni olmaya devam etmektedir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış hamilelik, adetinizi kaçırmak veya mide bulantısı (karnınıza hasta hissetmek) ve hassas göğüsler gibi olağan hamilelik belirtileri ve semptomlarıyla başlayabilir. Veya herhangi bir belirti veya semptomunuz olmayabilir ve hatta hamile olduğunuzu bile bilmiyor olabilirsiniz.

Dış gebeliğin bu belirti ve semptomlarından herhangi birine sahipseniz derhal sağlık uzmanınızı arayın:

  • Vajinadan Kanama

Baygınlık veya baş dönmesi hissi. Bu, düşük tansiyona neden olabilecek kan kaybından kaynaklanabilir. Kan basıncı, arterlerin duvarlarına iten kanın gücüdür. Arterler, kanı kalbinizden vücudun diğer bölgelerine taşıyan kan damarlarıdır.

  • Alt Sırtınızdaki Veya Hatta Omzunuzdaki Ağrı

Pelvik bölgenizdeki ağrı (vücudunuzun mide ve bacaklar arasındaki kısmı). Ağrı esas olarak bir tarafta olabilir. Gelip gidebilir, hafifçe başlayabilir ve daha sonra keskin ve bıçaklanabilir.

  • Ani Baş Dönemleri
  • Beslenme Düzeni Ve Sindirim Sistemi Bozuklukları

Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Herhangi bir kadın Dış hamilelik geçirebilir. Çoğu hamilelikte, döllenmiş yumurta fallop tüpünden rahme (rahim) gider. Yumurtanın hareketi tüpler boyunca bloke edilir veya yavaşlarsa, Dış gebeliğe yol açabilir.

 Ancak risk:

  • 35 yaşından büyükler
  • Sigara içmek
  • Birden fazla cinsel partnerinizin olması Bu sizi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (STI olarak da bilinir) alma riski altına sokabilir. Bir CYBE, enfekte olmuş biriyle seks yapmaktan alabileceğiniz bir enfeksiyondur. CYBE, fallop tüplerine, uterusa ve diğer organlara zarar verebilecek bir enfeksiyon olan pelvik inflamatuar hastalığa (PID olarak da bilinir) yol açabilir.
  • Bazen nedeni bilinmemektedir. Hormonlar rol oynayabilir.

Dış gebelik riskinizi artıran tıbbi durumlar şunları içerir:

  • Daha önce Dış hamilelik yaşadınız.
  • Bir fallop tüpünde ameliyat oldunuz veya bir fallop tüpündeki doğum kusuru gibi sorunlarınız var. Doğum kusuru, doğumda mevcut olan bir sağlık durumudur. Vücudun bir veya daha fazla bölümünün şeklini veya işlevini değiştirebilir. Genel sağlıkta, vücudun nasıl geliştiği veya vücudun nasıl çalıştığı konusunda sorunlara neden olabilir.
  • Pelvik alanın içinde (rüptüre) bir patlama ekinden veya geçmiş ameliyatlardan kaynaklanan yaralarınız var. Ekiniz, yediğiniz yiyecekleri işlemenize yardımcı olan sindirim sisteminizin bir parçasıdır.
  • Endometriozis oldunuz. Bu, uterustan doku uterusun dışında bir yerde büyüdüğü zamandır.
  • Hamile kalmakta zorlandınız veya hamile kalmanıza yardımcı olmak için doğurganlık tedavisi gördünüz.
  • İntrauterin bir cihaz kullanırken (RİA olarak da bilinir) veya tubal ligasyondan sonra (tüplerinizin bağlanması da denir) hamile kaldınız. RİA, Doktorunuzun rahim içine yerleştirdiği bir doğum kontrolü türüdür. Tubal ligasyon, gebe kalmanızı önlemek için fallop tüplerini kapatmak için yapılan cerrahidir.

Daha önce Dış bir hamilelik geçirdiyseniz, sağlıklı bir hamilelik geçirmeye devam edebilir misiniz?

  • Evet. Bir Dış gebeliği olan her 3 kadından biri (yüzde 33) daha sonra sağlıklı bir gebeliğe devam etmektedir. Dış hamileliğiniz varsa, yaklaşık 20’de 3’ünüz (yüzde 15) başka bir şansınız var.

Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?

Tanıda ilk adım, doktor tarafından bir görüşme ve muayenedir. Doktorunuz görüşmenin ardından nihai teşhisi koymak için aşağıdaki testleri yapabilir:

  • Pelvik Muayene

Genel ikinci adım kalitatif (gebelik için pozitif veya negatif) veya kantitatif (hormon seviyelerini ölçer) gebelik testi elde etmektir. Bazen, pelvik muayene sırasında doktor ihale kütlesi hissedebilir. Annedeki koryonik gonadotropin (hCG) adı verilen bir gebelik hormonu seviyelerini ölçmek için kan testleridir. Dış gebelik, hCG düzeylerinin sağlıklı bir gebeliğe göre daha yavaş yükselmesine neden olabilir. Dış gebelikten şüpheleniliyorsa, kan hormonu gebelik testleri ve pelvik ultrason kombinasyonu genellikle tanıyı koymaya yardımcı olabilir.

  • Ultrason

 Bu test, bebeğinizin rahim içindeki bir resmini göstermek için ses dalgaları ve bilgisayar ekranı kullanır. Ultrason, Dış gebeliği görselleştirmek için en yararlı testtir. Bu testte, vajinaya bir ultrason probu yerleştirilir ve bir monitörde pelvik görüntüler görülebilir. Transvajinal ultrason, normal (intrauterin) gebelikte veya Dış gebelikte gebelik kesesini ortaya çıkarabilir, ancak çoğu zaman bulgular kesin değildir. İnceleme, görünür bir embriyo içeren bir gebelik kesesi yerine, Fallop tüpleri bölgesinde veya Dış hamileliği düşündüren ancak kesin olmayan bir yerde bir kitleyi ortaya çıkarabilir. Ultrason ayrıca rahim içinde hamilelik olmadığını gösterebilir. Ultrason sırasında, sağlık uzmanınız karnınızda (transabdominal ultrason olarak da adlandırılır) veya vajinanın içinde (ayrıca transvajinal ultrason olarak da adlandırılır) dönüştürücü olarak değnek benzeri bir araç kullanır. Doktorlar genellikle Dış gebelik bulmak için transvajinal ultrason kullanırlar çünkü transabdominal ultrasondan daha erken bir hamilelik gösterebilirler.

Doktorunuz dış gebeliğiniz olduğunu düşünüyor ancak göremiyorsa bu testleri tekrarlayabilir. Ağır kanama yaşıyorsanız, Doktorunuzun dış gebeliği teşhis etmek için ameliyat yapması gerekebilir.

Hamilelik testleri spesifik hormonları tespit etmek için tasarlanmıştır; insan koryonik gonadotropin (beta HCG) kan seviyelerinin beta alt birimi de Dış gebelik tanısında kullanılır. Beta HCG seviyeleri normal olarak hamilelik sırasında yükselir. Bu hormonun yükselişindeki anormal bir desen, Dış gebeliğin varlığı için bir ipucu olabilir. Nadir durumlarda, Dış gebelik tanısını doğrulamak için laparoskopi gerekebilir. Laparoskopi sırasında, karın ve pelvisteki yapıları görselleştirmek ve böylece Dış gebelik bölgesini ortaya çıkarmak için karın duvarındaki küçük insizyonlardan görüntüleme aletleri yerleştirilir.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır?

Dış gebelik için iki tedavi yöntemi vardır:

  • İlaç ile Tedavi

Dış gebelik için tedavi seçenekleri gözlem, ilaç, laparoskopi ve laparotomiyi içerir. Bu seçeneklerin seçimi kişiselleştirilmiştir. Doktorunuz embriyonun büyümesini durdurmak için size metotreksat adı verilen bir ilaç enjeksiyonu verir. Embriyo küçük ve fallop tüpünde ise bu tedavi en iyi sonucu verir. Bazı Dış gebelikler, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendi başlarına çözülürken, diğerleri hayatı tehdit eden kanama nedeniyle acil cerrahiye ihtiyaç duyacaktır. Bununla birlikte, yırtılma riski ve potansiyel korkunç sonuçlar nedeniyle, Dış gebelik teşhisi konan kadınların çoğu ilaç veya cerrahi ile tedavi edilir

  • Cerrahi Müdahale

Müdahale ihtiyacı olanlar için en yaygın tedavi cerrahidir. İki cerrahi seçenek mevcuttur; laparotomi ve laparoskopi. Laparotomi, alt karın boyunca enine (bikini çizgisi) insizyonunun yapıldığı açık bir prosedürdür. Laparoskopi, ciltteki küçük insizyonlar yoluyla pelvis içine görüntüleme cihazlarının yerleştirilmesini içerir. Doktorunuz, göbekte çok küçük kesikler yerleştirilmiş cerrahi aletlerle embriyoyu çıkarır. Bu tür ameliyatlar laparoskopi cerrahi demektir.  Birçok cerrah ve hasta için, kullanılan küçük insizyonlar ve sonrasında hızlı iyileşme nedeniyle laparotomi yerine laparoskopi tercih edilmektedir. Optimal koşullar altında, Fallop tüpünde küçük bir kesi yapılabilir ve Dış gebelik çıkarılarak Fallop tüpünü sağlam bırakabilir. Bununla birlikte, bazı durumlar laparoskopiyi alternatif olarak daha az etkili veya kullanılamaz hale getirmektedir. Bunlar masif pelvik skar dokusu ve karın veya pelviste aşırı kan içerir. Bazı durumlarda, hasarın yeri veya kapsamı, Fallop tüpünün, tüm tüpün, yumurtalığın ve hatta uterusun bir kısmının çıkarılmasını gerektirebilir. Tedaviden sonra, doktorunuz sıfıra dönene kadar düzenli olarak hCG seviyenizi kontrol eder. Bu birkaç hafta sürebilir. Seviyeleriniz yüksek kalırsa, vücudunuzda hala dış doku olduğu anlamına gelebilir. Eğer öyleyse, dokuyu çıkarmak için metotreksat veya cerrahi ile daha fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir